Sunday, 1 May 2011

CERITA TENTANG.....Pesta Buku Antarabangsa


Pada 30 April lepas, crew sahabat pena telah berkunjung ke pameran buku antarabangsa yang diadakan di PWTC kolompo...huhu...meriah dowh!! Haha...pelbagai jenis buku terdapat kat cne tuh...kalau korang pergi...korang leh jumpe la semua buku yang korang nak tu.....(untuk pengetahuan..buku2 yang DILARANG MASUK MALAYSIA memang takkan jumpa...). Mengikut fakta, terdapat lebih kurang sejuta buku yang dipamer di pameran ini. Ia pula terdiri dari beratus ratus syarikat pengedar yang menyewa bilik pameran.....dan belum dikira lagi brape orang yang hadir sepanjang mase pameran berlangsung.....hahaha...kalau semua nak kire..alamat penat la aku nk tulis ek..hahaa. selama pameran berlangsung, pelbagai aktiviti yang terdapat  untuk tidak membosankan pengunjung, antaranya ialah perasmian buku yang ditulis sendiri oleh MANTAN PERDANA MENTERI MALAYSIA, TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD tp..x ingat la ape tajuknye.....pelancaran buku2 dari arkib Negara yang menceritakan sejarah Negara dan sesi autograph oleh novelis2 terkenal tanah air..seperti RAMLEE AWANG MURSYID dan lelain....hahaha (tapi aku x minat semua tuh)
Well..... itu citer pasal pameran buku....ni cerite disebalik perjalanan ke pameran tersebut pulak. Urmmmmm crew kami memulakan perjalanan seawall pukul 7.30 pagi lagi..bertolak dari suatu tempat dengan menaiki bas...woah tuhan je yang tau cmne perasaan kami dalam bas tu....gembira ade, sedih ade, dan paling penting...risau pun ade..haha(coz bunyik bas tu mcm bunyik skrew yang nak tercabut..hahahaa) tapi...kami wat don’t know aje...almaklum je lah....seronok nk g KOLOMPO la kate orang kampung.....mesti la x fikir tu semua..hahaha
Sepanjang perjalanan yang amat panjang tu...(lebih kurang  4 jam jugak laaa...masuk traffic jam..) crew kami sempat berbual pelbagai masalah yang timbul samada dalam dan luar Negara......haha..biase laa...lebih lebih lagi cerita yang terbaru pasal SUMPAH LAKNAT......opsss..kami tak dibenar bercakap pasal politik laaa...so...kami takkan teruskan menghurai. Urmmm....dalam perjalanan itu, crew kami sempat berhenti di kawasan R&R seremban...disitu, kami bersarapan bersama saudara ALIFF,  EMEEREZZA, SHAFIFI, WEE KEONG, DAN AISAMUDDIN (lambang satu Malaysia...duduk makan pown berbilang kaum...tapi India saje yang xde coz tiade peserta india tutur serta)....haha....bayangkan...dalam sesak2 orang ramai nak mampus tu...dapat gak kami carik tempat duduk...peh...apasal laaa pihak PLUS nih tak buat R&R beso siket ek....senang ramai orang nak duduk...haha
Selesai menyarapkan diri di R&R seremban....crew kami meneruskan perjalanan ke kolompo.....THE CITY OF ENTERTAINMENT (bukan tema untuk Genting Highland kew??)...hahahaa macam macam adaaa....dah macam astro daa... kami dapat melihat lapangan terbang sungai besi yang merupakan lapangan terbang tentera dan polis sekarang. Untuk makluman tuan2 dan puan2....lapangan terbang ini juga pernah menjadi lapangan terbang antarabangsa pertama tanah melayu ketika zaman awal kemerdekaan......disinilah TUNKU DAN ROMBONGAN MERDEKA mendarat selepas mendapat tarikh kemerdekaan Negara di London 1956. Haha..da mule da bukak citer sejarah ek.....biase laa..skali skale kite kne tau semua segala, kerana hidup kita bukan melibatkan diri kita sahaja. Tanpa orang terdahulu...siapalah kita...betul x??
Sesampainye di PWTC..pergh...ramai giler orang...pastu menyempit2 lak ngan projek wat jalan ape entah yang baru dalam pembinaan...memang haru biru la tempat tu....bayangkan...sampai saje tempat tu dalam pukul 11...tapi nk cari parking saje dekat pukul 12 bru dapat..hahaha..menangis pelajar kami menunggu!!hahahaha..tapi xpe la..sekurang kurangnya da sampai....nampak la jugak rupe PWTC tuh....coz ade yang macam rusa masuk kampung bile Nampak PWTC tuh (aku la tuh) coz ni la pertama kali masuk tempat nih..biase Nampak kat TV jew...tu pown time MUSABAQAH ALQURAN PERINGKAT KEBANGSAAN dengan PERHIMPUNAN AGUNG SEBUAH PARTI POLITIK tu je.....hahaha. Sampai aje kat depan pintu entrance PWTC....kami tergamam sebentar..bukan ape, cume...macam tak percaye yang orang nak masuk situ je RAMAI NAK MAMPOS!!!! Yang kecik, yang beso, yang tua, yang muda, yang laki, yang pompuan sumer bertolak2....pergh..da macam nak masuk MASJIDIL HARAM pulak rasenye...tapi kami tidak melupakan kawan2 kami...kami sentiase tidak berpecah dan memerhati antara satu sama lain..yela..tempat orang, bukan tempat sendiri....nanti..bila dah hilang...susah.....ade gak yang terpakse kene kerje jadik cleaner kat PWTC untuk carik duit tambang balek..hahahha.
Walaupun berlambak2 buku kat dalam tu, tetapi kami tidak membeli satu bijik buku pown...hahahaha...menarik bukan??? Yela...mane tak nye...yang kerumun kat kaunter bayaran tuh beratus2 orang,....menyirap giler rase nak bayar...haha...tu yang malas nak beli tu. Tapi takpe laaa...buku boleh dicari dimana2 sahaja...asalkan ade keazaman yang kuat nak beli buku... urmm....selepas meninggalakn PWTC, kami bergegas ke putrajaya pule. Disane...kami hanya diberi mase selama 20 minit sahaje...almaklum laaa.....dah nak maghrib...so...kne la cepat siket...haha. dalam perjalanan kami ke Putrajaya itu, kami melihat keindahan bangunan bangunan penadbiran yang begitu besar dan gah di bumi Malaysia ini. Wah bangganya kami melihat bangunan tersebut....terutamanya bangunan PEJABAT PERDANA MENTERI yang besar.....(kire kalau ikot standard macam pentagon kat Washington D.C laaa) seterusnya melihat keindahan masjid putra yang besar dan mempunyai cirri cirri gabungan turki, Moorish dan keindahan batik Malaysia. Namun begitu, tak ramai antara kami perasan bahawa terdapat sebuah lagi masjid yang lebih besar dan indah yang terletak kira2 2.5KM dari masjid putra....walaupun hanya Nampak sikit2 jew...tapi masih lagi kagum..haha


Disini juga kami melihat pelbagai orang dating untuk bergambar....seorang ahli crew menyapa kami untuk mengambil gambar dengan pelancong dari india... tapi segan punye pasal...xjadik laa..haha (dalam kepale sumer tgh fikir...”kan bagus kalo bergambar ngan awek Hindustan..haha”. tetapi yang mengujakan kami ialah bukan pelancongnya yang pelbagai...tetapi keunikan basikal roda tiga yang dinaiki oleh seorang wanita....huhuhuhu...relax jew orang tuh kayuh...siap leh baring2 lagi....aku pown nak gak dowh....tapi...apekan daye..xmampu nak beli...almaklum je la..bawak g kolompo nih x sampai seratus pown...hahahaha..mane la mampu nak beli bende mahal2 nih.

Akhir kata, demikian sahaje entri kami yang bertajuk CERITA TENTANG.....Pesta Buku Antarabangsa. Hurmm....rase macam kurang pulak cerite untuk entri kali nih ek..tapi ape yep....aku pown tak taw. Sebelum itu, CREW KAMI ingin mengucapkan selamat menyambung belajar kepada rakan2 yang mahu sambung belajar ke MATRIKULASI, yang dah dapat panggilan DIPLOMA, yang bercita2 nak pergi POLITEKNIK, dan tidak ketinggalan kepada SUPER JUNIOR FORM 6 yang baru masuk...hahaha” sorry sorry sorry sorry, Naega naega naega meonjeo, Nege nege nege ppajyeo, Ppajyeo ppajyeo beoryeo baby” (dipetik dan diubahsuai daripada lirik lagu sorry sorry dendangan SUPER JUNIOR) hahaha...lagu nih aku x paham satu patah ape pown dye cakap...haha..main cedok jew... baiklah...yang lepas biarkan berlalu, yang bakal mendatang hadapilah dengan penuh kesabaran, jangan biarkan diri ini dihantui oleh kisah kisah silam yang kelam dan bangkitlah dari kegagalan lampau. So...aku sudahkan entri ini dengan perkataan RENUNG RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL...hahahahaa.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 comments:

ainsyam said...

baru ke PWTC dah xited giler.. x dapek nak mbayangkan klu g redang ket g.. sure crazy... hehehehe.. (jgn amek ati ye..)ni yg dinamakan- jauh perjalanan, banyak pengalaman.. meh jalan2...

Kami Sahabat Pena said...

huhuhu..biase laa...cter yg leh buat org terhibur...kne kongsi2..huhu..nanti redang punye cter bakal menyusur pule..huhu