Saturday, 23 April 2011

CERITA TENTANG.....Form 6

Disaat aku menulis entri baru ni...ketahuilah olehmu sesungguhnya akusedang berperang dengan kepanasan yang amat sangat dek cuace yang tidak menentu sekarang ini. Tajuk entri kite pada hari ini ialah tentang FORM SIX, atau nama saintifiknya TINGKATAN ENAM.
Ma’asyural muslimin narrahimakumullah....(ait??macam khutbah la plak??haha)
Form six merupakan satu cabang diantara berbagai bagai cabang belajar untuk lepasan SPM. Pedulik mati la same orang nak kate ape tentang form six nih....jangan hirau sangat, sebab orang yang berkate tentang form six nip own amek form six gak dulu sebenarnye...(maaf sesiape terase..entri ini tidak akan menonjolkan nama mana tersebut kerana dikhuatiri akan tersinggung perasaan audiens). Sebagai menyahut seruan untuk mengajak lepasan SPM menyertai form six nih, selain untuk member penerangan yang jelas kepada mereka yang kabur2 ataupun yang selalu menyinggungkan form six nih, aku merasa terpanggil la untuk membuat kerje2 sosial nih. Yela...sebagai salah seorang yang pernah menceburkan diri dalam tingkatan enam nih yang selalu diherdik hine oleh kengkawan yang kononnye belajo univesti...haha, kengkadang sabo la gak ek..haha.

Pengalaman mengajar erti kehidupan, jatuh bangun setiap insan itu terletak pada tangan dan kaki mereka jua, begitu juga kehidupan form six ini. Ia bukan seperti tanggapan sesetengah orang yang angkuh bahawa form six ini sebagai TEMPAT BUANGAN budak, mahupun TONG SAMPAH UNIVERSITI ia juga merupakan medium pelajar untuk memudahkan lagi perjalanan menuju ijazah sarjana muda iaitu DARJAT YANG SAMA DENGAN SI ANGKUH TADI. Haha...tak gitu tuan2?? Kadang2 aku naik angin gak dengan beberape kawan2 aku yang sebok mengapikan form 6 nih....korang taw ape diorang bahankan??haha..mcm biase la....ayat2 diorang mesti berbunyik begini:
1) “alah wat pe ko masuk form 6 dowh...kan susah...”
2) “ape barang masuk form six....nanti kne pakai uniform skola...hahaa...buduh!!”
3) “ ah...ckp je la ko nk duduk bawak ketiak mak bapak ko lagi kan??”
4) “asal msuk form six?x dapat mane2 kew”
5) “baik kau tak yah la msuk form six...nanti xde life....masuk diploma ade life”
6) “hahaa...tu la...SPM blajo bodoh.....kan x dpt mane2”
Dan lain lain yang rase jauh lebih kesat....ni antare ayat angkuh mereka...so korang nak tergolong ke dalam ketegori mereka??haha...ofcoz la x mo kn?? Bagi aku, berdasarkan ape yang aku kaji....korang ni sebenarnye diberi peluang sama sahaje....baik diploma mahupun STPM...masing masing ade jalan sendiri. Tetapi korang bandingkan dengan 2 jangka mase berikut.....
STPM: 2 tahun tingkatan enam + 4 tahun ijazah = DEGREE
Diploma: 3 tahun diploma (belum tentu lagi) + menganggur setahun atau lebih* + 2 tahun ijazah lanjutan = DEGREE.....
*menganggur sebelum menunggu panggilan ijazah biasenye 1 atau 2 tahun, tapi bukan semua dapat nasib begitu....nisbah mungkin 70:30
Tengok....kalau kite bandingkan jarak mase...STPM lagi cepat berbanding dengan Diploma..haha..cume yang berlagaknye ialah diploma hidup agak bebas...(tapi ni la biasenye yang wat hanyut)...n ade gak yang time nk pekse jew ngampu lecture diorg...kowt2 nak bagi soklan boco..hahaha...WTF!! patut la smpai final sem diorang banyak bungkus...haha..tp takpe la..mungkin bukan rezki...aku malas nk cakap lebih2...yela...bukan pengalaman aku, tp berdasarkan pemerhatian aku jew... al maklum je la...lain manusie lain pengalaman..betul x??haha

Jika diikuti dari sejarah Negara Malaysia ini, STPM merupakan salah satu medium pembelajaran yang amat Berjaya sekali di Malaysia ini. Dalam sejarah pentadbiran Negara pula.....sebanyak DUA ORANG TIMBALAN PERDANA MENTERI lahir daripada sijil yang dipandang hina ini...(ade dye ckp lepasan metrik ke...asasi ke...diploma ke?ade??xde kan..haha) so...secara logic, STPM yang diherdik caci maki ini bukanlah suatu tempat pembuangan tetapi salah satu tempat menuju kemahsyuran hidup. Janganlah kerana dengar dari mulut orang2 tertentu...korang dengan cepat dan pantasnye percaye kat diorang...haha...kaji dlu asal usul hidup diorang..... ye, memang tak dinafikan bahawa STPM ni susah belajarnye, MEMANG SUSAH!....tapi...untuk ORANG YANG MALAS BELAJAR DAN MENGHARAPKAN ORANG SEKELILING MEREKA SAHAJA. Form six ni la juge yang sebenarnye mengajar kita memilih kawan yang betul dan yang salah, mengajar kita tentang erti belajar berdikari dan kari kari yang lain...hahahahha....sungguhpun begitu, peranan paling penting dalam form 6 nih ialah mematangkan pale hotak korang yang still tak pernah berfikir diluar kotak! Ini bermaksud....korang bukan melihat ape sahaje di persekitaran korang, tetapi dari sudut yang lebih luas dari itu.......sesungguhnya aku amat berbangga dengan form 6 yang aku kecapi ini.

 +inilah dia wajah dua orang bekas TPM yang mengambil STPM dan berjaya...haha

Melihat dari suatu sudut yang lain pula, tingkatan enam yang dikategorikan budak sekolah ini juga mengajar kita erti kebebasan bersuara selain kat sini lah kita leh tunjuk belang kate-kate kite...(selagi ia tak tergolong dalam akta hasutan) dan disinilah kite dapat memahami secara detail lagi hal hal dalam Negara......memang tak dinafikan form six ini mulanya sukar....tapi...jika kita hanya memandang ringan akan kesukaran itu, mescaya ia menjadi lebih sukar...jadi...kat dalam form six ni gak la korang perlu tanam sikap saling berkerjasama, hormat menghormati dan bersatu padu tak seperti belajar di lain lain tempat yang mementingkan diri sendiri dan ada juga yang agak terkurang ajar kerana merasakan dirinya ‘THE BEST’ yang belajar di university...kononnye...hahaha...(namun ade gak yang dari golongan ini baik jugak...)

Mengikut statistic kementerian pengajian tinggi pula, sebanyak 50% lepasan STPM ini dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat IPT dan dari jumlah itu...mereka semua memperoleh sekurang kurangnya pointer 2.65 keatas. Ini lebih memberangsangkan berbanding diploma iaitu sebanyak 30% sahaja mendapat terus ijazah lanjutan pada tahun mereka menghabiskan diploma diorang, dan selebihnya tahun tahun berikut.......(tak tau la kalo korang mampu nak tgu bertahun tahun kan??hahahaa) tetapi...ade ke korang nak pointer rendah 2.65 sahaje? Ataupun setakat nak lulus STPM coz sijil nih diiktiraf seluruh dunia berbanding diploma (hanya untuk dalam Negara sahaje). Kita seharusnya usaha lebih gigih lagi untuk sekurang kurangnya mencapai pointer 3.00 keatas!

Woah cukuplah aku membebel pasal form six arinih, jika ade masalah lanjut sila hubungi aku di ruang komen...haha..jangan risau..komen anda akan dibalas punye setiap hari.....beribu soklan pown tak pe...hahaha...anggaplah aku nih macam pembimbing rakan sebaya korang yang bersedia berkhidmat bersama kawan kawannya.....aku pun sedar juga, setiap kali aku jatuh dahulu ramai jugak orang yang menolong aku....dan begitu juga jika korang jatuh....tanggungjawab bersama la kite nak bangunkan semula.....akhir kate...cube amati lirik ini...
“Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya”
                (dipetik dan diubahsuai daripada lagu INSYAALLAH (versi melayu) dendangan Iqbal Nasir)

Ingat, kite hidup dibawah satu bumbung...maka jika kita mendapat sesuatu itu..segeralah menyebarkannya kerana mungkin kita bakal membantu seseorang yang lain dalam masa yang sama serta member harapan kepada mereka juga. Akhir kalam...sekian sahaja...terima kasih! Doumo arigatou gozaimasu!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 18 April 2011

CERITA TENTANG.....Kami


Percayalah sesungguhnya tatkala aku sedang menulis ini, aku mengunyah sejenis makanan febret makhluk bumi yang bernama ‘CORNTOZ’..urmm yum yum yum...sedaaaaapppppp!!!! sesuatu yang lazat dan berperisa jagung enak sedang masuk ke mulut sambil irama ‘krup krap krup krap’ berkumandang dari luar..hahaha..tapi sambil makan nih aku teringat lak kat nasib kawan2 kita yang nun jauh ketimur sana dekat dengan TERBITNYA MATAHARI yang teruk ditimpa musibah, mereka langsung tak dapat menjamah makanan hatta berperang pula dalam kesejukan musim sekarang ini. Tapi mereka tetap bernasib baik, kerana hidup mereka tak seperti saudara kita di BARAT ASIA dan NEGARA SINGA PADANG PASIR UMAR MUKHTAR. Mereka lagi teruk, tiap2 hari sarapan dengan peluru...lunch dengan peluru....dinner dengan peluru, silap2 supper pown dengan peluru....begitulah lumrah dunia, disebelah pihak kita sentiasa aman dan disebelah lagi pihat sentiasa berada dalam sejarah gelap yang belum pasti berpenghujung. Tak pe lah..kite tinggal je mukaddimah yang agak serius bunyiknye kali ini eh...hahah

+ni la pakcik yang namenye Umar Mukhtar..pejuang libya













Hari yang indah ini juga kami banyak belajar tentang masyarakat secara ringkas, awal2 pagi lagi sudah bergumbira kerana cikgu tak masuk kelas, tetapi agak sengsara gak coz duduk tengah panas..haha..biasa la terik sinar pagi punya bahang memijarkan kulit...tak macam tengah hari atau petang.....namun kesempatan kami juga digunakan sebagai tempat untuk membebel sepanjang mungkin kerana Manchester United baru je kalah dengan Manchester city 0-1 ahad pagi aritu...haha luahan duka, kecewa, menyesal, maki hamun berkumandang dari mulut kami atas kekalahan yang memalukan itu...biase la..penyokong setia la katekan.  Selepas cikgu2 mula habis mesyuarat, tiba la pula waktu untuk masuk ke kelas...matapelajaran pertama yang sempat belajar ikot jadual hari nih adalah ILMU ALAM...(woah...bahse klasik seyh..) alam yang dikaji bukan alam sebarang alam, tetapi alam diatas kita yang berlapis lapis macam kuih lapis....yum yum yum..haha, secara tak langsung mengingatkan kita kepada kebesaran ilahi yang menjadikan langit dan bumi tidak bertiang dan berdinding....haha...tu Cuma permulaan hari yang biasa aje, namun segalanya bertukar apabila tiba waktu balik....haha..untuk pengetahuan lanjut..bace sampai habis!
 +segan siak aku man.U kalah....penat aku membazir mase kat warung mamak taw malam tuh

Cerita bermula disaat aku pulang dari sekolah, urmm....sebenarnya begini, awal stori aku nak kesahkan dengan ape yang terjadi disuatu petang isnin yang hening...(bukan pagi je ke yang ade hening2 nih??). Crew Kami Sahabat Pena telah berbincang mengenai beberapa perkara samada sensitive atau tidak, pihak krew juga sempat meluahkan beberapa perasaan yang terbuku dihati yang selame ini susah nak diluahkan (kire same mcm sesi kaunseling gak laa). Dalam beberapa perkara yang kami bincangkan tersebut, kami dapati setiap antara kami ni ade kelebihan dan kekurangan masing masing. Aku salute la sorang ahli crew nih, walaupun dia agak biasa dari pandangan orang lain, namun dia sebenarnya memiliki mata dan akal yang tajam....(sebenarnye habis merah muke aku tadi bile da kantoi ngan dye...hahaha). Tapi dia juga la yang memberikan beberapa tips yang amat berguna dan puas apabila mendengarnye...(hahaha kompem kalo orangnye tau mesti kembang hidung)


Namun begitu, hari ini kami mendapat satu kes yang agak besar juga kerana berkali kali diulang Tanya oleh orang orang marhaen. Soklanye berbunyi begini , eh cmne ek nak kuatkan ingatan? Agak agak korang, korang nak bagi jawapan cmne?? Kalo aku...haha...ambik je alat pemadam api tuh...hentak kepale budak tuh...kompem esok bukan stakat leh ingat...silap2 leh ramal mase depan sendiri ag...hahahaa..(brape banyak gelak daaaa). Tapi kan....kalo ikot nasihat pakar, didalam telur ayam amat kaya dengan vitamin B12 yang penting untuk menguatkan ingatan, disamping itu juga, susu segar juga bagus untuk mematapkan fikiran. Jika dikaji dari zaman rasullullah dahulu, beliau serta sahabat sahabat amat mudah untuk jadi tahfiz al-quran sedangkan zaman tu susah giler nak dapat buku atau cetakan al-quran lengkap, ape sahabat sahabat buat??haha berbalik pade permakanan, sahabat amat memandang tinggi nilai makanan yang dimakan, mereka tidak makan sambil berulam air kerana dikhuatiri akan menjadi bebal, mereka juga sering memulakan hafazan dengan memakan 3, 7,atau 9 biji tamar. Selain tu....dah kompem la zaman dulu2 mane la nak dapat sirap, air dalam tin, air batu campo, lai chi kang...so air pelik dan senang dapat yang ade mase tuh mestilah air susu segar dari kambing mahupun unta (kat arab susah nak jumpe lembu bai...xde orang ternak pown). Jadi...mungkin inilah sebab mereka boleh menghafal sampai 30 juzuk lengkap.....dan jika kita try praktik cara permakanan ini...mungkin kita juga boleh jadi macam mereka...(tak hapal banyak, al-fatihah cukup laa)hahaha


Tadi tu pasal kuatkan ingatan, ni pulak pasal pegangan....urmmm soklan yang sensitive nih..hahaha. aku juga ada ditanya tentang soal cmne agaknye nak stabilkan solat kite yang da banyak berlubang lubang nih?? Yang tu sebenarnye agak sukar aku nak jawab, yelah...walaupun aku nih berlatar belakang beragama la juge, tapi aku juge manusia yang penuh dengan kesilapan , tabah bila dihalangan, duri onak dan cobaan...hahaaha(cube teke lagu ape??). Actually soal solat n agame nih bukan kita yang tetapkan. Kita tunaikan solat adalah kewajipan, so mahu atau tak mahu kita kena tunaikan juga....hahaha. Sesungguhnya aku sendiri tak mampu mencari jawapan untuk soalan ini, tetapi andai korang boleh fikir kematian tu leh dating bile2 mase je kat korang...haha..cepat2 la solat mintak ampun banyak2 ngan tuhan.....betul tak??gagaga


Sepeninggalan kata, crew selalu berpesan, jika kita menolong orang, kelak pasti ada yang menolong kita...haha hubungan yang keruh itu cuba cubalah berbaik semula kerana disitu mungkin tersimpan nasib kita untuk 30, 40, 50 tahun akan datang siapa tahu? INGAT kawan2, kita hanyalah manusia biasa, bak kata lagu too phat...

“jadikanlah ku tentera fisabilillah,
Yang tertera di kalimah harap memaduilah
Entah apa bila,
Persimpangan tiba,
Hidup dengan penuh rintangan harus ku hadapinya,
HARAP KU TIDAK LUPA DIRI BILA GEMBIRA,
DAN MULA MENCARI KAU DISAAT HIBA,
Ku cuma MANUSIA penuh dengan kesilapan tapi bias membezakan cahaya dan kegelapan tabah dila dihalangan duri onak dan cobaan teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan..(uh!)”
(dipetik dan disesuaikan daripada lagu Alhamdulillah dendangan too phat ft. Yassin)

Cukup lah untuk kali ini, aku terpaksa berundur diri, minta maaf kerana entri kali ini tak dapat diwarnai dengan pelbagai warna kerana ‘hitam putih kehidupan mengajar cara menjadi seorang insan’...(woah berfalsafah Nampak aku yep..hahaha.....assalamualikum warah matullahi wabarokaaaatuh...(ucap salam macam dalam citer Qaleesya dalam astro ceria)...adios amigos!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 14 April 2011

CERITA TENTANG.....Semangat Yang Hilang

Bak kata lagu XPDC .....
“semarak impian
Segunung harap dijulang,
Usahlah diragukan,
Keupayaan diri,
Hati yang membara,
Mengikutkan kata apa,
Jawapannya disini
Semangat kita yang hilang.......
(dipetik dan diubahsuai daripada lagu semangat yang hilang)
Haha...lagu ni selalu ingatkan aku kalo pegi mane2 kursus motivasi...haha best siak lagu nih...tapi dek kerna suara aku macam bunyik air hujan jatuh ke zink umah....so..x dapat la nak feeling nyanyi lagu nih....(pergh...bertape jujonye aku!!). jangan risau....tadi tu just gimik je...nak kasik korang tak membace dalam keadaan tertekan, meneran dan akhirnye pengsan...wahaha, awal2 aku memang suka merapu siket...biase la dengan merapu ni kite leh buat orang gembira dan kita pun akan gembira jua. Bak kate lagu senyum tu..dendangan Najwa ft. Malique “....kalau kita senyum semua orang berjangkit...bila semua orang senyum..dunia tiade penyakit...”ceeewaaah!!

Permulaan ayat aku ingin membawakan kisah tentang keadaan mereka2 yang bertungkus lumus macam nak mati untuk pekse nih.....tapi kite pandang dari sisi yang lain iaitu bukan dari golongan yang bijak pandai, tapi dari golongan yang agak kurang kepandaiannye....(opss...tuan tuan jangan mara yep). Tajuk cerite kali ni pun berkisar tentang semangat yang hilang......biase la bile kite nih dalam keadaan tertekan, semangat kite untuk belajar pun secare otometik bley hilang lenyap dari gelap hati. Aku rase korang mungkin ade yang pernah rase atau menjamah siket situasi nih....mungkin bukan pasal belajar, tapi pasal CINTA, JENAYAH YANG KORANG TAK BUAT, HAL KELUARGA, HAL SEKOLAH, HAL KAWAN KAWAN, HAL ANAK BUAH(MAFIA2 BERSATU), HAL SYARIKAT SERTA PEKERJA, ASRAMA, JKK KAMPUNG, DAN LAIN LAIN LAGI YANG SEKAPAL DENGANNYA.
 ++haaa....ni la namenye kumpulan XPDC yang feymes ngan lagu Semangat Yang Hilang tuh..hahaha
Aku bukan MR.PERFECT yang tak pernah lalu sudut gelap aku sendiri, aku juga manusia biasa yang penuh kelemahan dari semua segi yang sering menjadi buruan algojo algojo malang untuk menjatuhkan semangat aku. Tak mengapa, kate omputih ‘LET BYGONES BE BYGONES’ asalkan kita sentiasa menanam semangat yang teguh untuk teruskan kehidupan. Ceritenye disini ialah ade beberapa sahabat aku yang aku sendiri tengok la (walaupun dia nak sorokkan dari aku) yang sentiasa dalam keadaan tertekan dan lemah semangat (bukan takut hantu...tapi takut pekse). Almaklum je lah, kalau kite lemah dalam sesuatu bende, senang senang je semangat kite nih hilang, cepat ngaku kalah la katekan. Tapi x kesah la.....biase la tu, semua orang pernah rasa camtu kot..(cume sorang je aku tak pernah Nampak dia rasa begitu....siapa??) dan tugas kitelah sebagai manusia cube membantu mereka.
Bercakap berkenaan bantu membantu ni, aku amat terkilan la dengan beberapa orang yang pernah aku jumpe sebelum ni. Diorang nih dok nak pulun sumer la senang cakap...(awat tuka loghat kedah ni??) bagi depa,” biaq pi la apa nak jadik, wat pa nak kesah, cek tetap dengan cara cek”. Betul...kite tetap cara kite, tapi lebih elok jika dikongsi bersama untuk kawan kawan yang lain. Kan tu elok...seperti Saidina Ali k.w pernah berkata, “seandainya engkau mengajar aku walau satu huruf, aku tetap akan menghormatimu” dan “ ajarkanlah rakanmu walau satu ayat”. Hah dah terang lagi nak pakai sportlight yang mengajar itu penting, sedangkan bila kita sedang masuk ke liang lahad pun pak imam sempat ajar lagi kita dengan talqin..betul tak?
Berbalik kepada semangat yang hilang tadi, mereka ni boleh jugalah diibarat dah jatuh ditimpa bala’. Mungkin ada sesetengah dari mereka ni yang aku tengok ego nye tinggi melangit, sedangkan ilmunya rendah sekaki....hahahaha, dan ada juga yang KESOPANAN DAN KESUSILAANNYA TINGGI sampai nak mintak tolong orang ajarkan pun susah....haishh...ade gak budak camni yep. Kawan...tak salah kalau nak segan segan nih....(tapi yang pelik, ngan pakwe makwe diorang takde lak segan menyegan nih yep) tapi berpada-pada lah segannye, elak nanti orang lain lak akan cakap BODOH SOMBONG kat kite.
Selain itu, aku tau sesangat ramai antara korang nih tak bersemangat bila ujian mule nak hampir...yelah...takde soklan bocor...payah la korang nak bace buku kan??kan kan kan?? Tu la kelemahan manusie, susah nak diuji betul2....ade je yang patah semangat. Sepatutnya jadikanlah ujian ni medan untuk betul betul uji keterraan korang...dan yang lemah tu...time ni la kesempatan korang nak mencari kawan yang bley blaja....bukan time ni korang g mengumpat cikgu2 pasal bagi soklan susah....hahaa...dan selebihnye tawakkal aje kepada tuhan. Kerana kita TELAH BERUSAHA BELAJAR, IKHTIAR MENJAWAB dan inilah masanya untuk kita BERTAWAKKAL KEPADA TUHAN agar apa yang kita buat itu berjaya dan betul. Dikesempatan ini juga aku terasa nak salute la beberapa orang yang dirasakan gigih berusaha walaupun sedar yang dirinya lemah. Korang mesti nak tahu sape kan?? Tapi..caye la aku tetap merahsiekan orag tu...hahaha biar la aku je yang tahu.... 


AKHIR TINTA, sebagai pelajar yang berazam,tanamkan cita cita (ciet...mcm kenal je bunyi ayat nih?) perlu sentiasa mengorak langkah kedepan, PERGI MATI la hal hal lain yang bersepah kat luar tu, yang SI JANTAN dengan couplenye laaa, SI BETINA dengan cinta matinya laaa, SI KAYA dengan duit berkepuknye laaa, SI MISKIN dengan kepapa-kedanaan nye laaa, SI HODOH dengan perasan cantiknye laa, SI CANTIK lagilah perasan cantik ek...hahaha.... apa yang penting sekarang KEMBALIKAN SEMULA SEMANGAT KITA YANG HILANG itu agar dapat kita memacu bersama kepuncak kejayaan. Jadikan pengalaman yang lalu iaitu yang telah menjatuhkkan semangat kita sejatuh jatuhnya (kate orang kampung...jatuh terduduk laaa) sebagai kenangan yang perlu diceritakan untuk anak dan cucu kita dimasa hadapan agar dijadikan teladan dan kejayaan kita selepas itu sebagai kisah yang bakal diceritakan SEANTERO DUNIE YEOP!! Jangan cepat mengalah dan putus asa, kenal erti penat dan lelah, serta terus menerus berdoa kepada yang MAHA BESAR semoga dipermudahkan jalannya. Barang mungkin aku tersilap salah, sepuluh jari pohon diampun, fitrah manusia sentiasa dibelenggu dhaif dan khilaf, sesungguhnya yang baik itu datangnya dari tuhan dan yang buruk itu juga datangnya dari tuhan tetapi atas kecuaian insan yang bernama KAMI SAHABAT PENA ini janganlah disalahkan pula...sekian wassalam.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment