Thursday, 15 September 2011

CERITA TENTANG.....From Pengerang with love!

alamak...ape nih!!...haha...tade pape laa...cume nak tunjukkan tempat jee..huhu

Assalamualaikum, lame sudah aku tak membebel kat bende ni ek...haha...naik bersawang da kat laman sesawang computer ni haaa....bukan xde idea...lame da aku plan nak tulis, tapi...almaklum je la..masa yang membataskan segalanya. Aku da plan sejak ray eke-5 lagi nak tulis..tapi asyik2 delay aje....urmmm....ni pown naseb baik ade siket mase lapang nak tulis..haha...baru la dapat melunaskan dendam kesumat nih...hahahaha.


Ok, cter kali ni aku nak bawak tentang aku di kampung halaman. Korang ade kampung halaman gak kan...yela..walaupun da xde sape kat kampung tu, kampung tu still lagi kampung korang..so patut korang kne rase bangge ngan kampung korang tuu. Kampung aku plak terletak jauh nun di selatan tanah air iaitu paling solok la kate orang...kat sebuah kawasan yang bernama pengerang. Mungkin korang tak pernah dengar kawasan ni..sebab terlalu TAK FAMOUS langsung. Tapi kalau korang pernah dengar name seperti BANDAR PENAWAR, DESARU, FELDA  AIR TAWAR dan TELUK RAMUNIA...maka..tak silaplah situ la kawasan jajahan takluk pengerang. Ade gak sejarah kecil yang tersimpan di daerah ini yang menjadi gerbang laut untuk pelancong dari BATAM dan SINGAPURA.
ni masjid jamek kampung aku...huhu..sini la aku sembahayang raya n sembahyang jumaat
panorama laut yang memukau!!



 
Sejujurnya kampung aku ni terletak betul betul depan laut....hahaa....(laut la sangat). Depan tu plak..korang bley nampak Bandar Hantu...(jangan salah anggap...bandar ini kelihatan hanya pada waktu malam) iaitu apabila banyak kapal yang menunggu giliran untuk parking kat pelabuhan singgapore...so..bile malam diorang bukak lampu kapal...nampak mcm Bandar laa...haha...romentik gler...sesuai untuk bawak awek g dating......aww!! jarak antara tanah kami dengan singgapura lak kurang dari 1.5KM....kalo xde la selat tebrau tu yang memisahkan singapura dan Malaysia, dalam 20 minit da sampai da singgapore...hahaha.
Kawasan sini memang tenang...korang caye x kalo korang nak wat khemah kat tengah jalan pown...mesti x mati punye...hahaa...bukan ape...kereta memang x banyak..so dalam sejam tu...boleh kata x sampai 10 bijik la kereta yang lalu......boleh main galah panjang seyh kat tengah jalan...hahaha. suatu bende yang amat mengecewakan aku ialah lautnya. Urmm..memang aku sedih gak bile balik aritu....entah ape punye pasal..laut kat tempat aku berendam dari kecik sampai besar nih dah penunh dengan lumut. Pergh....yeksss!!!! menyirap siak aku!!.....da x cun da lautnye macam dulu-dulu...kami masih ingat tatkala kami masih kecil, ketika dibangku tadika, aku dan sanak saudara sering bermain pasir laut dan mandi...lagipun mase dulu pasirnya masih luas..sekarang..pantai da tinggal seciput jee....urmmmm........da x cun macam dulu...kalau nak tengok pantai yang bersih lagi putih berseri....kene la pergi BATU LAYAR.. yang jarak lebih kurang 30KM dari kampung aku....haha..tu je tempat tercantik yang aku tau...



Namun begitu, diam tak diam rupanya ade gak nostalgia sejarah yang amat jarang kelihatan masih tersimpan di DAERAH KECIL PENGERANG ini. Pernah tak korang tengok cerita Pendekar bujang lapok....diorang belajar kat sekolah orang tua2 kan?? Hahaha....aku ingat bende tu da pupus da 40-50 tahun lepas...rupanya masih jugak terdapat kat kampung aku ni...huhuhuu....classic abes der!!! Sempat la aku ambik gambar kat situ..haha...jakun la katekan...(memang jakun pon!!).  dan satu lagi nostalgia yang aku banggekan ialah kampung aku jugak mencatat sejarah sebagai satu-satunya kawasan kubu british yang tidak ditakluki oleh tuntura Nippon....hait!! mereka bukan tak jajah kawasan kampung aku tu...tapi...ikot plan diorang..diorang tak singgah pun kampung aku tu dan bertembung dengan tentera british yang berkubu kat situ...so..tentera british yang berkubu kat situ terlepas la dari menghadapi situasi peperangan. Namun..kubu tu pulak menjadi satu-satunya kubu bawah tanah yang digunakan sepenuhnya ketika konfrantasi INDONESIA V.S. MALAYSIA yang lebih dikenali dengan nama GANYANG MALAYSIA. Ikot cter orang tua2.....tentera Negara colonial menyerang abes abesan dari arah kubu tu....pesawat pengebom pown ade jatuhkan bom kat sekitar kawasan tu untuk menyerang musuh.......haha...tapi..ape pown terjadi....kubu tu tetap classic!!!


 gamba atas: menunjukkan penulis di hadapan sekolah orang tua2
gambar bawah: kubu yang penulis maksudkan tu...sekarang da tak guna lagi dah

Ok la...aku rase cukup la dulu ape yang aku tulis ni...kali ni lebih berunsur artikel laa...agak membosankan korang kot...haha...yela aku ni bukan reti tulis cerita pown...tapi..hanya untuk kongsi saje....ape pown terjadi, aku tetap saying kampung aku ni...sebab disini lebih tenang berbanding hiruk pikuk kota yang membosankan...sekian...wassalam.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

3 comments:

yad'z said...

untunglah ade kampung.. sobbs. sobss.. banyak sejarah ek kampung kau~~

Kami Sahabat Pena said...

well..kampung nelayan....mmg banyak bende yang masih tersimpan

nur suraiya md ramdan said...

mmg terbaikk
wlaupon sye bkn dak pengerang
tp still bngge almaklumlah skolah kat are pengerang :)