Friday, 12 August 2011

CERITA TENTANG.....Dam Dam Dum..Bunyi Mercun!


Errmm....assalamualaikum guys...haha...bertemu kembali setelah agak lame menyepi. Aku rase..ni entry pertame aku dlm bulan pose ni kowt...maklum la...pose....nak tulis pown penat..haha..(tp fb layan pulak ek). Kemeriahan bulan ramadhan ini bukan sahaja terletak pada bentuk jualan, malah..kemeriahan ramadhan juga terletak pade ibadat dye... mase ni la korg dapat tengok tok imam bawak terawih line2 kerete F1 ade...pajero ade....yg lagi ebat...mcm traktor pown ade..haha..Almaklum laa...imam ni bukan semuanye mude..ade gak yang da nak sampai had daa...(opss...agak kurang ajar ayat ini...peringatan, jangan sesekali guna ayat ini diluar).


Didalam kemeriahan kita mengejar syawal yang bakal menjelma kurang beberapa hari lagi, masih ramai diantara kita yang tidak bernasib baik... aku xnak la cerite tentang masalah yang berlaku di sebuah negeri yang paling maju di Malaysia ini awal ramadhan lalu...agak bangang untuk aku jelaskan..maklum laa...ilmu tak tinggi, tapi..aku sedih tengok adik2 kite atau yang lebih tua dari kite terpakse beraye dengan xde jari laa...dalam lokap laa....ataupun dalam kubur terus...(dah gol la tuh) akibat sejenis letupan ala2 atomic bom yang bergelar mercun. Haha...korang mesti penah dengarkan??? Tipu la tak pernah dengar....haha..aku pown dulu main gak...nasib baik selamat.


Golongan tak bernasib baik ni (dibaca= carik nahas) sebenarnye taw akibat diorang main mercun atau pown meriam seawall mase beli lagi. Tapi..paham2 je la...sekali tak kene..rase mcm xde pengalaman berharge nak citer kat generasi akan dtg lak nanti...so..hambik kaw...kne skali...nyesal seumur hidup..haha....ape boleh buat...korang yang carik penyakit. Selain tu....pasal budak2 mercun ni gak la beberape hari lepas ade sebuah keluarge terpakse beraye tanpe rumah tahun ni, cian la hai diorang aku tgk. Baru nak raye...umah lak xde....ape la naseb ek...urmm....tu semua akibat mercun laa..untung kalo rumah sendiri terbako...kalo rumah orang lain..jiran kew..tok ketua kew...tok imam kew...sape nak tanggung ganti rugi?? Sape nak tanggung dose?? Korang?? HARAM XMAMPU LAA!!!


Ok2...ni aje kerje yang aku dapat buat time pose nih...mybe ade la lagi post2 yang akan menyusul...namun...ingat pesan aku, kalau korang rase umah korang tu kalis api....main la mercun banyak2..kalau rase kau nak sedekahkan tangan kau orang kat ospital....buatlah, aku nak tengok gak cmne rasenye...akhir kate, cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia, segala persamaan atau tersame siket...hanyak kebetulan. Kita merancang tuhan menentukan, akulu kau lihaza, assalamualaikum w.t.b.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 comments:

yad'z said...

hohohohoh.... maen mercun lah bestttt..... baru meriahh raye kat sepital.. hahaha.. =,="

Kami Sahabat Pena said...

haha..makan free...mmg laa...skali kne..hambik kaw...!! bru taw langit tinggi rendah!..haha