Thursday, 8 March 2012

selamat hari lahir


assalamualaikum . 


tulisan pertama aku disini as admin blog. =)

entry kali ni adalah untuk mengucapkan selamat hari lahir buat admin bersama , incik taufiq zaidin atas kelahiran ke dunia ni. umur? errr, sila tanya beliau sendiri. ucapan saya fatiah yadz kepada encik taufiq : 

selamat hari tua. 
hope kamu sentiasa happy2 selalu. 
sentiasa dimurahkan rezeki and dipermudahkan segala urusan dalam hidup. amin.

 bufday boy...  gua cilok gambar fb beliau jek. okbai

ok, bercakap mengenai hari jadi ni, aku pernah terbaca dekat beberapa blog yang menulis tentang halal harammnya menyambut hari jadi. ada blog yang mengatakan haram untuk umat islam menyambut hari jadi dengan memotong kek dan meniup lilin. kerana menurut mereka, itu adalah cara orang yahudi meraikan kemenangan mereka dalam menjatuhkan negara islam. 

but then, aku ada bertanya pada ma aku, and baca beberapa blog islamik. menurut ma aku, and  blog islam, seeloknya sambut hari lahir dengan kenduri doa selamat dan berpuasa. tentang haramnya memotong kek tu, wallahualam. tetapi memurut pandangan beberapa ilmuan islam, memotong kek dan meniup lilin itu tidak ada kaitan dengan harammnya menyambut hari lahir. kek yang dipotong umpama dunia islam yang terkubur dan lilin yang ditiup umpama cahaya islam yang terpadam. 

semua ini tidak berkaitan dengan niat kita menyambut hari lahir. kita sendiri tahu cahaya islam adalah nur yang bukan hakiki, tetapi maknawi. Nur islam bukan lah sesuatu yang mudah dipadam seperti meniup lilin. tambahan , niat kita menyambut hari lahir adalah untuk melahirkan rasa kesyukuran, di atas kesempatan bernafas di dunia ni. sama macam kita menyambut hari ibu, kan? 

till then. wassalam.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

15 comments:

aReLaN said...

hepi birthday buat admin bersama.moga sentiasa dalam barakah hendaknya.amin...

chemay said...

happy belated beday taufiq.
:)

urm pasal lilin tuh.
takut pulak bila bacaa

CIK MAY said...

buat doa selamat aje sudah..;)

Saya Disini said...

hapy besday...bahaya aksi tu...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

banyak blog crita pasal tu gak..nak kena alert ni.. :)

MaYa MustWany said...

happy birthday kat admin.semoga pnjg umo,dmurahkn rzki n berjaya.amin.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hepi besday juge~ moga terus success dalam penulisan belog dan lain2nya... amin

zati embong said...

Happy birthday.amboi gmbar,terkejut jat,haha

Ezad Skytech said...

Happy Belated Birthday buat admin...:D

dwaty said...

Pernah dgr gak pasal tiup lilin bagai tu... Tp kita ambil positif dan yg peting niat kita atas dasar apa...
Happy birtday..

Kami Sahabat Pena said...

sob...sob....firstly admin ank ucap trimas bebanyak sebab sudi menyinggah blog admn yg x seberape nih. 2ndly admin nak ucap berbanyak trime kasih sebab wish befday admin bersame nih..hahaha...dengarnye walaupun tahun ni xde org wish kat fb beliau...tapi ade gak orang wish kat blog kerjasama beliau nih...huhu..trimas diucapkan dan teruskan mengomen....sob...sob...sob

CekbOlat-bOlat said...

HB admin ! eh hnsem >_<

ekekeke, msih ksong tak? har har har nk kenen-kenenkan dgn janda simpang tige jee.. bkan bolat.. o.O

Kami Sahabat Pena said...

ahahaha...utk pengetahuan umum..admin still single n menunggu je...hahaha....kalau ade amoy...leh kenalkan ngan admin..sebab dia ni cerewet....tapi kalau dia suka kat sorg manusia....fuh....bley gile orang keliling dibuatnye.....hahaha

kim heeruul said...

happy belated bufday. soory late wish. =)

ain dzaya said...

owh yeke! mcm pempersendakan agama gak la kan..tp semua tu bergantungb pada niat..

"Ain memalukan diri sendiri. Terima kasih.".